top of page

Pinscheren

Historie
Pinscheren (i en periode kalt Mellom Pinscher) er en urgammel tysk rase som stammer fra de tyske torvhundene. Det er funnet tegninger og kobberstikk av pinscherhundene som stammer fra tiden så langt tilbake som på 1400-1500 tallet, men den ble ikke godkjent som egen rase før i 1897. Tidligere fantes denne hunden i to hårlagsvarianter: glatt- og strihåret. Den strihårete varianten fikk sitt eget navn; schnauzer, på slutten av 1800-tallet. Den glatthårete er den som fortsatt heter pinscher.

Ser vi på gamle bilder er det tydelig at pinscheren har forandret seg svært lite de siste århundrene.

Pinscheren ble tidligere brukt som gårds- og vakthund, de fulgte sine eiere rundt på gården og løp ved siden av hest og vogn. Man oppdaget nokså fort at denne rasen gjerne fanger mus og rotter, og dette ble de etter hvert også spesialister på. Pinscheren har fortsatt mye av sitt vaktinstinkt intakt, men den er IKKE aggressiv. I dag brukes den som en god familiehund. Det er ikke mange pinschere i Norge, men antallet har steget kraftig de siste årene.

 

Beskrivelse 
Pinscheren er kjent i USA, England, Skandinavia og Australia. Populær i Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike. Fargene er ensfarget rød (rødbrun til mørkebrun) eller sort/tan, og pelsen er kort og blank. Det er en livlig og hunderase og i oppveksten har den er særlig høyt aktivitetsnivå. Rotrening er viktig for å sikre at hunden kan slappe av når det ikke skjer noe, samtidig som stresset holdes nede. Aktive hunder blir gjerne også lettstresset og det er ikke godt for dem.

Den er vennlig og trofast overfor familien og meget leken. Rasen er veldig lærevillig, men kjeder seg fort. Korte økter med variert og morsom trening er nøkkelen til suksess. Oppdragelsen må være vennlig, men konsekvent. Prioritèr hva som er viktig for deg og overhold dem. Er det viktig å ikke tigge ved bordet må ingen gi hunden noe ved bordet. Ingen belønning gjør at atferden dør ut.

Det er mye som taler for pinscheren. Det er begrenset med pelsstell, den har en hendig størrelse, den er mentalt robust, den er veldig glad i mennesker og andre dyr og den er svært lærenem. Den er veldig kjærlig, myk å klappe og koselig å ha i sofakroken (hvis den får lov til å være der da). Samtidig har den full kapasitet som bl.a. lydighets- og agilityhund. Den er utpreget renslig, vasker seg nesten som en katt, og har lite kroppslukt.

Om vinteren greier pinscheren seg fint i flere kuldegrader hvis den får være i bevegelse, men som alle korthårete hunder trenger pinscheren også et dekken når det er for kaldt. Ser hunden ut som den fryser så gjør den det. Den kan imidlertid styre sin begeistring for regn. Da vil de fleste pinschere heller være inne. Kort pels gjør at de fort blir kalde og kjenner regnet veldig godt mot huden.

Pinscheren er utpreget sosial av vesen og vil helst være med over alt. Ute er den livlig og i full aktivitet, mens den inne er rolig og gjerne sover lenge om morgenen... særlig hvis den får lov til å ligge under dynen!

Pinscheren ble opprinnelig brukt som stallvakt, og den vil på en eller annen måte varsle dersom det kommer noen, uten å være gneldrete. Den vil forsvare sin eier, men den er absolutt ikke fientlig eller aggressiv mot andre mennesker. Det vet de som har sett en overlykkelig pinscher som nesten slår salto når noen kommer for å hilse på! En mer inderlig hund skal man lete lenge etter!!!

Siden pinscheren er en veldig sjelden rase er det mange som har en del morsomme gjetninger på hva man har med seg når man går tur med en pinscher.  Alt fra liten dobermann eller stor dvergpinscher, til rhodesian ridgeback valp (for de røde), er noe man blir vant til å høre.  Faktisk var pinscheren med på å skape både dvergpinscher (som skal være en forminsket utgave av pinscher) og dobermann.

Som alle andre hunder bør den ha klare grenser for hva som er lov og ikke lov, lærer du den det får du en meget trofast følgesvenn. Pinscheren tilpasser seg et liv i byen, så vel som på landet, og den egner seg godt som familiehund og blir nært knyttet til familien sin.

Rasestandarden sier om temperamentet: Livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk. Intelligent og utholdende, noe som gjør den til en velegnet familie- og vakthund.    

Høyde: 45 - 50 cm (+/- 2 cm)
Vekt: 13-20 kg

Mosjon: Middels, men elsker aktivitet og arbeidsoppgaver. Trenger aktivisering hver dag for ikke å kjede seg.

 

Hentet fra Norsk Pinscherklubb sin hjemmeside

bottom of page